top of page
SS_logo_27 edycja-01.png
Zrównoważona produkcja świń;
antybiotyki - konieczność, czy zagrożenie

Data

13-14.06.2023

Miejsce

Hotel Metropolo by Golden Tulip

(ul. Orzechowa 11, Kraków)

Koszt

uczestnicy: 400 zł + VAT

(492 zł brutto)

osoby towarzyszące: 243,90 zł + VAT

(300 zł brutto) (kolacja)

Zdjęcia dzięki uprzejmości dra Roberta Panka oraz Piotra Santorka.

registration
Schedule

Program Konferencji

1.06.2021  Wtorek

13.06.2023, Wtorek

8.00 – 9.00

9.00 – 9.15

Rejestracja uczestników

Powitanie gości – Dyrektor UCMW dr hab. Kazimierz Tarasiuk, prof. URK

Uroczyste otwarcie – JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego
im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK

Sesja I
 
Nowe podejście do zwalczania chorób zakaźnych
Przewodniczący: dr hab. Kazimierz Tarasiuk, prof. URK

9.15 – 10.00

10.00 – 10.45

10.45 – 11.15

11.00 – 11.45

Antonio Tavares (Prezydent COPA-COGECA, Bruksela) – Poglądy COPA–COGECA na sprawy ochrony zdrowia zwierząt, dobrostanu i kompartmentalizacji

Paulina Abramowicz (Warszawa) – Dla kogo opłacalna jest zrównoważona produkcja trzody chlewnej?

Dyskusja

Przerwa

W czasie przerwy oficjalne otwarcie wystawy przez Prezesa Polprowet Pana dr Roberta Kaszyńskiego oraz prof. Zygmunta Pejsaka

Sesja II
 
Niekonwencjonalne sposoby oddziaływania na zdrowie świń
Przewodniczący: prof. dr hab. Roman Kołacz, UMK Toruń

12.00 – 12.30

Benedetta Tugnoli (Włochy) – Biologiczne uzasadnienie stosowania kwasów organicznych i substancji botanicznych u świń; co decyduje o ich skuteczności?

12.30 – 13.00

Alcina Ascensao – Nawigacja mikrobiomem w celu zwiększenia
efektywności układu odpornościowego: zmiana podejścia do roli białka i
włókna w żywieniu prosiąt

13.00 – 13.30

13.30 – 14.00

14.00 – 15.15

Jordi Mora (Wielka Brytania) – Zasady ochrony zdrowia świń w warchlakarni

Dyskusja

Przerwa - lunch

Sesja III
 
Diagnostyka laboratoryjna - narzędzie w pracy lekarza weterynarii
Przewodniczący:  prof. dr hab. Grzegorz Woźniakowski, UMK Toruń

15.15 – 15.45

15.45 – 16.15

Marian Porowski (Pobiedziska) – Badania laboratoryjne - w praktyce

Jarosław Szubstarski  (Otyń) – Praktyczne aspekty stosowania szczepionek autogenicznych

16.15 – 16.45

16.45 – 17.00

17.00 – 18.15

20.00

Ines Spiekermeier (Niemcy) - Diagnostyka oraz immunoprofilaktyka zakażeń wirusem grypy świń typu A, podtypem H1pdmN2

Przerwa

Panel dyskusyjny: Dlaczego nie korzystamy z diagnostyki laboratoryjnej - przyczyny

Eksperci: Szymon Nowaczyk, Jarosław Szubstarski, Aleksander Sienkiewicz, Jarosław Wojciechowski
Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UCMW UJ-UR)

Uroczysta Kolacja z Aukcją Charytatywną

1.06.2021  Wtorek

14.06.2023, Środa
Sesja IV
 
Organizacja i zarządzanie - podstawowe drogi umożliwiające ograniczenie występowania i szerzenia się chorób
Przewodniczący: dr hab. Zbigniew Arent, prof. URK

8.30 – 9.00

Krzysztof Jażdżewski (GIW Warszawa) – Regionalizacja i kompartmentalizacja, narzędzia umożliwiające handel w czasie epidemii chorób zakaźnych świń

9.00 – 9.30

9.30 – 10.00

Valentín Sevilla Martinez (Hiszpania) – Okres odsadzania prosiąt - jak w dzisiejszych czasach radzimy sobie z tym wyzwaniem w Hiszpanii

Rafał Niemyjski (Poznań) – Zróżnicowany obraz kliniczny grypy świń, ważna przyczyna problemów diagnostycznych

10.00 – 10.30

10.30 – 11.00

Dyskusja

Przerwa

Sesja V
 
Nowe narzędzia w ocenie i zwalczaniu chorób świń
Przewodniczący: Aleksander Dargiewicz (POLPIG)

11.00 – 11.30

Bogusław Zakrzewski (Gliwice) - Analiza środowiska bytowego świń - niedoceniane narzędzie w ocenie przyczyn problemów zdrowotnych stada

11.30 – 12.15

Ferdynand Entenfellner (Austria) - Rozwiązywanie problemów zdrowotnych z ograniczonym zużyciem antybiotyków na fermach produkujących tuczniki w systemie żywienia na mokro

12.15 – 12.30

12.30 – 13.30

13.30 – 13.45

Dyskusja

Panel dyskusyjny: Co ułatwia, a co utrudnia współpracę lekarzy weterynarii z producentami świń

Eksperci: Marian Porowski, Karol Wierzchosławski, Janusz Wojtczak, Stanisław Niemyjski
Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak

Podsumowanie konferencji - prof. dr hab. Zygmunt Pejsak

Auction
Aukcja Charytatywna
Lista przedmiotów wystawionych na licytację będzie na bieżąco aktualizowana przed Wydarzeniem.
BPejsak_kwiaty3.jpg

"Kwiaty"

Bożena Pejsak

Akryl na płótnie, 40 x 30 cm, 2023 r.

BZakrzewski_figurka2.jpg

Figurka gliniana

Bogusław Zakrzewski, lekarz weterynarii

Autor figurki, podczas jednej z wypraw turystycznych do Meksyku, Gwatemali i Belize, zafascynowany historią i wytworami ceramicznymi starożytnych Majów, postanowił udać się w "podróż w czasie" i samemu spróbować tej sztuki.
Figurka wykonana jest z wypalanej gliny, tzw. biskwitu, m
a około 30 cm wysokości i wzorowana jest na dawnych wzorcach z Mezoameryki.

lodowka_Hipra.png

Przenośna lodówka samochodowa Dometic do transportu szczepionek + niespodzianka
Hipra

Zmarzlik_kurtka+koszulka.jpg

Zmarzlik Team 2023 zestaw: bluza +koszulka z autografem
Vetoquinol

Ceva_Skoda voucher.jpg

Szkolenie z Bezpiecznej Jazdy
Ceva

7 godzin praktycznego szkolenia Safe Driving.
Na specja
lnie zaprojektowanych modułach Škoda Autodrom Poznań, uczestnicy szkoleń uczą się, jak kontrolować samochód w awaryjnych sytuacjach na drodze. Dla lekarzy weterynarii, którzy pokonują kilkadziesiąt tysięcy km rocznie w drodze do swoich pacjentów, będzie do świetna inwestycja w swoje bezpieczeństwo.

Świnki KB-20230613_mini.jpg

"Świnki"
DPI Global Partners

Pastel olejny na papierze, 50x70 cm, 2023 r.

Kinga Burek (ur. 1995 r.) - artystka wizualna, absolwentka krakowskiej ASP (kierunek: malarstwo), absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego (kierunek: historia sztuki).

Zdobywczyni tytułu Osoby Roku 2020 na Krakowskim Salonie Sztuki;

Laureatka 19 i 20 edycji Artystycznej Podróży Hestii;

Finalistka 45 edycji Biennale Malarstwa Bielska Jesień 2021;

Notowana w Kompasie Młodej Sztuki 2021 na pozycji 20; w 2022 na pozycji 14. 

Najnowszy czerwcowy numer Vogue Polska poświęcił twórczości Kingi Burek artykuł w ramach BMW Art Academy.

W tym roku środki finansowe, które uzyskamy z aukcji, przekażemy fundacji „Oswoić Świat”. Fundacja „Oswoić Świat” powstała w czerwcu 2012r. Jej misją jest niesienie profesjonalnej pomocy dzieciom i dorosłym osobom z autyzmem, z niepełnosprawnościami oraz ich rodzinom. Fundacja inicjuje i prowadzi różne formy pomocy takie jak:

  1. Dzienny Ośrodek dla dorosłych osób z autyzmem (jedyny w makroregionie)

  2. Dzienny Ośrodek dla dzieci i młodzieży z problemami zdrowia psychicznego

  3. Prowadzi tzw. dwa mieszkania wytchnieniowe

  4. Realizuje projekty służące rehabilitacji dzieci z autyzmem oraz z niepełnosprawnościami.

Aktualnie Fundacja pomaga około 150 osobom.

Sponsor Platynowy

logo_AdiFeed(1).png

Sponsorzy

AniCon_Labor_OFFICE_RGB_144dpi_trans (2).png
LOGO JHJ - sukces.png
HUVEPHARMA_Logo.png
Invac_RZ_RGB.png
Virbac_logo.png
msd_ah_rgb_pos.png
LNB-Cargill_edited.png
Vetagro Logo flag_LNOE official.png
Elanco_Logo_Blue_CMYK_300dpi.jpg
BI_Logo.png
ECO Logo PAN355.png
logo VET AGRO.png
Ceva do stopki.png

Organizatorzy

Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR
Polskie Towarzystwo Nauk Weterynaryjnych, Sekcja fizjologii i patologii świń PTNW
Komitet Nauk Weterynaryjnych i Biologii Rozrodu PAN
POLPIG

Organizator Techniczny

logo rexan_szare.png

Patronat Medialny

lecznica_logo tymczasowe.jpg

Partner Medialny

333.png

Partner

Polprowet logo.jpg

Miejsce Konferencji

Hotel Metropolo by Golden Tulip

(ul. Orzechowa 11, Kraków).

Darmowe przejazdy
Na czas trwania Konferencji, uczestnikom przysługują darmowe przejazdy komunikacją miejską w Krakowie (na podstawie hologramu zamieszczonego na identyfikatorze).

Noclegi
W związku z dużym zainteresowaniem Konferencją, polecamy Państwu pobliskie hotele, które przygotowały specjalną ofertę cenową dla Gości wydarzenia.
Uwaga: Organizator nie ponosi odpowiedzialności za przedstawioną ofertę, ani za jakość wykonanych przez Hotele usług.

Diections
Ruczaj_edited.jpg

Ruczaj 44, 30-409 Kraków

tel. 12 269 10 00
ruczaj@ruczajhotel.pl

Rezerwacja na hasło: Specjaliści

pokój jednoosobowy ze śniadaniem:

240 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)

pokój dwuosobowy ze śniadaniem:

320 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)

Dodatkowo w cenie:
       parking
       bezprzewodowy dostęp

       do internetu

Garden Square_edited.jpg

Sucha 1D, 30-601 Kraków

tel. 533 398 847
12 397 77 7
1
hotel@gshotel.pl

Rezerwacja na hasło: Specjaliści

pokój 1-osobowy ze śniadaniem:

330 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)

pokój 2-osobowy Standard z 1 łóżkiem podwójnym ze śniadaniem:

380 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)

pokój 2-osobowy Deluxe (1 łóżko podwójne lub 2 pojedyncze) ze śniadaniem:

430 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)

303926667.jpg

Siostry Faustyny 14, Łagiewniki,
30-608 Kraków

tel. 12 306 79 90
recepcja@merciboutiquehotel.pl

Rezerwacja na hasło: Specjaliści

pokój 1-osobowy ze śniadaniem:

290 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)

pokój 2-osobowy (1 łóżko podwójne lub 2 pojedyncze) ze śniadaniem:

340 zł/doba (cena zawiera podatek VAT)

Accommodation
krakow atrakcje2-01.jpg
krakow atrakcje-01.jpg

O Krakowie

 

Kraków – dawna stolica Polski, historyczna siedziba królów, a współcześnie dynamicznie rozwijająca się metropolia,
miasto kultury i sztuki. Burzliwa historia regionu oraz przenikanie się mieszkających tu przez wieki różnych narodowości
zaowocowały niezwykłym dziedzictwem kult
urowym.
Historia miasta, muzea i zabytki, gościnność mieszkańców, a także atrakcyjna oferta turystyczna i nowoczesna infrastruktura noclegowa i kongresowa zachęcają do przyjazdu do Krakowa. W 2019 roku Europejska Akademia Gastronomiczna przyznała naszemu miastu zaszczytny tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej roku 2019.

Krakow
Lecturers

Nasi eksperci

Prowadzący sesje:

zdjecie do Tablo Z_edited.jpg

Zbigniew Arent, dr hab., prof. URK

Jest pracownikiem badawczo-dydaktycznym w Uniwersyteckim Centrum Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jest również kierownikiem Ośrodka Medycyny Eksperymentalnej i Innowacyjnej, który jest zapleczem badawczo-naukowym dla kierunku weterynaria. W UCMW prowadzi zajęcia dydaktyczne w ramach kursów: choroby zakaźne zwierząt gospodarskich, a także koni, psów i kotów. Dużą część swojej pracy badawczej poświecił chorobom zakaźnym zwierząt, a w szczególności epidemiologii, diagnostyce i zwalczaniu leptospirozy zwierząt. Przed przyjazdem do Krakowa przez osiem lat pracował w Instytucie Weterynaryjnym w Belfaście w Irlandii Północnej, UK (Veterinary Science Division będący częścią Agri-Food & Biosciences Institute - AFBI), w którym dołączył do zespołu kierowanego przez światowej klasy eksperta ds. leptospirozy zwierząt prof. Wiliama Ellisa. Jednostka ta miała status laboratorium referencyjnego Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE). Dorobek naukowy prof. Arenta to 48 prac oryginalnych i ok. 40 materiałów konferencyjnych. Jest autorem rozdziału „Leptospirosis” w podręczniku „Diseases of Swine” (Wiley, 2019), w którym autorami poszczególnych rozdziałów są rozpoznawalni eksperci z całego świata.

Aleksander Dargiewicz_edited.jpg

Aleksander Dargiewicz

Jest Prezesem Krajowego Związku Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej POLPIG. Posiada ponad 30-letnie doświadczenie w branży trzody chlewnej (produkcja żywca, bioasekuracja, przetwórstwo, genetyka, rynek krajowy i międzynarodowy). Członek Branżowego Porozumienia ds. Zwalczania ASF, Krajowej Izby Gospodarczej oraz inicjatywy #HodowcyRazem, a także ekspert w think tanku ds. produkcji zwierzęcej. Jednocześnie angażuje się w prace komisji rządowych i parlamentarnych, a także współpracuje z Głównym Inspektoratem Weterynarii. Jest autorem licznych artykułów i raportów rynkowych oraz częstym prelegentem na konferencjach w kraju i za granicą.

Kolacz_edited.jpg

Roman Kołacz, prof. dr hab.

Absolwent Wydziału Weterynaryjnego Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Od ukończenia studiów pracował nieprzerwanie do roku 2018 na Akademii Rolniczej we Wrocławiu (obecnie Uniwersytet Przyrodniczy) zdobywając kolejne stopnie i tytuły naukowe. Obecnie pracuje jako profesor zwyczajny w Instytucie Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu w Katedrze Ochrony Zdrowia Publicznego i Dobrostanu Zwierząt. Jest specjalistą w dziedzinach higieny i dobrostanu zwierząt, oraz ekotoksykologii. W latach 1998-2001 był przedstawicielem Polski w Standing Committee for Protection of Animals Rady Europy w Strasbourgu. Jest członkiem Rady Programowej „Medycyny Weterynaryjnej” i „Folia Veterinaria”. Był radcą Głównego Lekarza Weterynarii ds. Dobrostanu Zwierząt, i członkiem Rady Sanitarno-Epizootycznej a także członkiem Panelu Zdrowia i Dobrostanu w Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) od 2014-2020. Jest specjalistą chorób trzody chlewnej. Dorobek naukowy profesora R. Kołacza liczy łącznie 385 publikacji w tym 197 oryginalne prace twórcze i prace przeglądowe. W 2015 roku otrzymał dwa tytuły Doktora Honoris Causa Lwowskiego Narodowego Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii we Lwowie oraz Narodowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Kijowie.

Wozniakowski_edited.jpg

Grzegorz Woźniakowski, prof. dr hab.

Ukończył studia magisterskie na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, a następnie studia podyplomowe z zakresu zarządzania jakością w produkcji żywności oraz analizy krytycznych punktów kontroli (HACCP) na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. W 2012 obronił pracę doktorską w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach, a trzy lata później uzyskał tytuł doktora habilitowanego. W 2020 roku został mianowany profesorem. Obecnie jest Kierownikiem Katedry Chorób Zakaźnych na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Ekspertem ds. epidemiologii ASF w EFSA. Przez wiele lat był związany z Państwowym Instytutem Weterynarii pracując najpierw w Zakładzie Chorób Wirusowych Drobiu, a następnie w Zakładzie Chorób Świń. W międzyczasie kierował dwoma projektami finansowanymi z funduszy Narodowego Centrum Nauki (NCN), brał udział jako lider krajowy w 4 projektach międzynarodowych ze źródeł programu Horyzont 2020, COST Action (SWINOSTCS, Vet-Twin, ICRAD). Współpracował z Międzynarodową Organizacją Zdrowia Zwierząt (OIE) w zakresie koordynacji laboratoriów weterynaryjnych. Wygłosił ponad 40 wykładów naukowych w Polsce oraz w Europie, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Meksyku, Chile, Chinach, Japonii, Afryce Południowej, Tajlandii i Wietnamie. Kilkukrotnie w latach 2009-2019 otrzymał Nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w 2012 roku Nagrodę Polskiego Centrum Mikrobiologii Klinicznej. Autor licznych publikacji naukowych (86 recenzowanych), wielokrotnie za nie wyróżniany Nagrodą Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych w latach 2009-2013.

Paneliści:

stanislaw niemyjski_edited.jpg

Stanisław Niemyjski, doktor

Jest Prezesem Zarządu CHOICE GENETICS POLSKA. Doktor nauk rolniczych, absolwent Akademii Podlaskiej w Siedlcach oraz ICAN Institute Strategic Leadership Academy™. Członek komisji rewizyjnej Krajowego Związku Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej. Od 1998 roku prezes zarządu międzynarodowych spółek z obszaru genetyki trzody chlewnej. Aktualnie prezes zarządu Choice Genetics Polska, producenta innowacyjnej genetyki trzody chlewnej, a także dostawcy kompleksowych rozwiązań produkcyjnych dla producentów trzody, w tym programów hodowlanych i doradztwa w zakresie optymalizacji wszystkich procesów na fermach hodowlanych.

Szymon Nowaczyk_edited.jpg

Szymon Nowaczyk, DVM, specjalista chorób trzody chlewnej

Ukończył studia lekarsko-weterynaryjne na Wydziale Weterynaryjnym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz studia specjalizacyjne z zakresu chorób trzody chlewnej w PIW w Puławach. Pracował w rejonie wschodnim jako kierownik produkcji oraz lekarz weterynarii w firmie Agri Plus. W latach 2016-2021 współpracował z Goodvalley Polska. W roku 2016 podjął się współtworzenia programu hodowli trzody chlewnej bez użycia antybiotyków. W latach 2018-2021 koordynował program RWA (raised without antibiotics) w GV Polska. Obecnie współpracuje z kilkoma podmiotami gospodarczymi związanymi z hodowlą trzody chlewnej oraz z fermami na terenie Polski, jak i za granicą. Jest konsultantem laboratorium weterynaryjnego Anicon Labor GMBH. Jego zainteresowania zawodowe skupiają się wokół immunologii, programów diagnostycznych oraz zastosowania substancji pre-, probiotycznych i fitobiotyków w hodowli trzody chlewnej.

pejsak2.jpg

Zygmunt Pejsak, prof. dr hab.

Absolwent Wydziału Weterynaryjnego Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk. Doktor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Marian Porowski_edited.jpg

Marian Porowski, doktor, specjalista chorób trzody chlewnej

Konsultant w zakresie profilaktyki i terapii chorób świń w Polsce i za granicą. Autor wielu specjalistycznych artykułów w polskich i zagranicznych czasopismach o tematyce chorób świń; uznany wykładowca na specjalizacji Choroby Świń, prelegent wielu konferencji i sympozjów.

K. Tarasiuk .jpg

Kazimierz Tarasiuk, dr hab, prof. URK

Studia weterynaryjne ukończył na Wydziale Weterynarii Akademii Rolniczej w Lublinie. Bezpośrednio po studiach rozpoczął pracę w Zakładzie Chorób Świń Instytutu Weterynarii w Puławach, gdzie przepracował 15 lat. Jego główne zainteresowania naukowo-badawcze to diagnostyka i immunoprofilaktyka swoista chorób bakteryjnych świń. Był to czas intensywnego rozwoju zawodowego oraz naukowego, zakończonego uzyskaniem najpierw stopnia doktora, a następnie stopnia doktora habilitowanego. Kolejny etap w Jego karierze zawodowej to kilkanaście lat pracy w Pig Improvement Company – globalnej firmie genetycznej zajmującej się doskonaleniem potencjału genetycznego świń. Pełnił w niej funkcję menadżera ds. weterynarii w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Jest specjalistą z zakresu ochrony i kontroli zdrowia w stadach zarodowych i towarowych świń. Od 2015 roku pracuje na stanowisku profesora URK w Uniwersyteckim Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR, a od roku 2016 pełni funkcję Dyrektora UCMW UJ-UR w Krakowie.

karol wierzchoslawski_edited.jpg

Karol Wierzchosławski, dr n. wet. inż.

Ukończył studia na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w 2006r; w tym samym roku uzyskał również tytuł inżyniera na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt. W 2010r uzyskał tytuł Specjalisty Chorób Trzody Chlewnej, a 2016 roku obronił pracę doktorską w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach. W latach 2006-2009 roku pracował jako konsultant weterynaryjny w firmie paszowej oraz laboratorium diagnostyki weterynaryjnej. Od 2009 roku prowadzi własną praktykę weterynaryjną „Agrobiovet” w Gnieźnie. Specjalizuje się w obsłudze średnio i wielkotowarowych ferm trzody chlewnej - zarówno pod kątem weterynaryjnym jak i produkcyjnym. Aktywny uczestnik oraz prelegent wielu krajowych oraz zagranicznych kongresów hyopatologicznych.

Jarosław Wojcie chowski_edited.jpg

Jarosław Wojciechowski, doktor

Ukończył studia na Wydziale Weterynarii Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie, a następnie uzyskał tytuł Specjalisty Chorób świń oraz Specjalisty Rozrodu zwierząt. W 2008 roku obronił pracę doktorską z zakresu epizootiologii. Jednocześnie od 1990 roku prowadzi prywatną praktykę weterynaryjną. Jest aktywnym uczestnikiem wielu konferencji i sympozjów hyopatologicznych.

Janusz Wojtczak_edited.jpg

Janusz Wojtczak, doktor

Ukończył studia magisterskie na Akademii Rolniczej w Poznaniu (aktualnie Uniwersytet Przyrodniczy), w międzyczasie wziął udział w Programie Interuniversity Consortium for Agricultural and Related Science in Europe na SGGW w Warszawie. W 2011 roku obronił pracę doktorską na UP w Poznaniu. Od 1990 roku prowadzi własne gospodarstwo rolne „Inter-Agri”, które zostało liderem w produkcji prosiąt w „cyklu otwartym”. Jest również współzałożycielem firmy NEOROL, a w latach 1995-2004 pełnił tam funkcję Prezesa Zarządu. Obecnie jest adiunktem na UP w Poznaniu, na Wydziale Weterynarii i Nauk o Zwierzętach w Katedrze Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców oraz kierownikiem projektu „Akademia Produkcji Prosiąt”. Wielokrotnie wyróżniany i odznaczany, otrzymał min. Brązowy Krzyż Zasługi, Medal „Zasłużony dla Rolnictwa”, czy Statuetkę „Orzeł Agrobiznesu”.

Wykładowcy:

Paulina Abramowicz-Pindor 1_edited.jpg

Paulina Abramowicz, dr inż.

Dyrektor Działu Wdrożeń AdiFeed Sp. z o.o. Doktor nauk rolniczych w dyscyplinie zootechnika. Absolwentka Szkoły Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Autorka publikacji naukowych oraz popularnonaukowych, współautorka podręczników akademickich oraz skryptów specjalistycznych dla uczniów techników hodowli zwierząt gospodarskich oraz weterynaryjnych. Wykładowca m.in. SGGW, PAN, SWPS, Collegium Humanitatis. Realizowała granty naukowe oraz pozyskiwała ich finansowanie ze środków wspólnotowych UE. W AdiFeed odpowiedzialna za politykę rozwoju nowych produktów w tym badanie efektywności produktów fitogenicznych w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowych i niezależnych instytutach badawczych oraz ich wdrażanie w chowie przemysłowym zwierząt gospodarskich. Zaangażowana w szeroko pojętą produkcję zdrowej żywności wg programów redukcji zużycia antybiotyków oraz w warunkach podwyższonego dobrostanu zwierząt.

Ferdinand Entenfellner.jpg

Ferdinand Leopold Entenfellner

Uzyskał stopień Specjalistycznego Lekarza Weterynarii Świń w Austrii. Członek grup roboczych austriackiego Ministerstwa Zdrowia. Honorowy Prezes stowarzyszenia Friends and Sponsors of Swine Medicine.

Jordi Mora_edited.jpg

Jordi Mora Franques

Profesjonalista z ponad 20-letnim doświadczeniem w dziedzinie hodowli świń i zarządzania. Ukończył Uniwersytet w Aberdeen (MSc z produkcji świń) we wrześniu 1993 r. Otrzymał nagrodę dla najlepszego studenta roku za pracę n.t. innowacji w hodowli świń. Od 2014 roku pracuje dla Eco Animal Health Ltd. jako Dyrektor ds. Usług Technicznych. Odpowiada za kierowanie zespołem technicznym i zapewnienie wsparcia technicznego klientom i dystrybutorom.

K Jazdzewski_edited.jpg

Krzysztof Jażdżewski 

Jest absolwentem Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie, który ukończył w 1996r. W latach 2004-2006 był Głównym Lekarzem Weterynarii (GLW) RP, a w latach 2006-2018 oraz od 2021 do chwili obecnej zajmuje stanowisko Zastępcy GLW. W latach 2019-2020 był ekspertem ds. zdrowia zwierząt Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH). W jego kompetencjach są: ochrona zdrowia zwierząt, nadzór nad ochroną weterynaryjną granic RP oraz nadzór nad laboratoriami weterynaryjnymi. Aktualnie jest ekspertem KE w ramach inicjatywy EU VET Emergency Team (Unijny Zespół ds. Sytuacji Nadzwyczajnych) w zakresie chorób ASF i HPAI oraz prowadzi zajęcia dla lekarzy weterynarii w ramach unijnego programu BTSF w takich krajach jak: Malezja, ChRL, Uzbekistan. Jest autorem wielu publikacji i prezentacji z zakresu zwalczania chorób zakaźnych zwierząt.

Valentin Sevilla Martinez_edited.jpg

Valentín Sevilla Martínez, DVM, MVSc.

Ukończył wydział medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie w Murcji w 2003 roku. Żyje pasją do produkcji trzody chlewnej, od dziecka pracując w rodzinnym gospodarstwie. 20 lat doświadczenia jako praktyk w zintegrowanych firmach produkujących trzodę chlewną, z bezpośrednią odpowiedzialnością za fermy hodowlane, odchowalnie i tuczarnie, zarówno zintegrowane jak i prowadzone przez właścicieli niezależnych. W ciągu ostatniego roku został mianowany dyrektorem technicznym w Porcisan, kierując zespołem weterynaryjnym składającym się z sześciu lekarzy weterynarii i odpowiedzialnym za produkcję ponad 630.000 świń rocznie. Skupia się na optymalizacji produkcji w obecnej sytuacji kompleksowego zrównoważonego rozwoju.

rafal niemyjski.jpg

Rafał Niemyjski

Ukończył w roku 2015 Wydział Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. W roku 2020 ukończył specjalizację z zakresu Chorób Trzody Chlewnej w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach. Kariera zawodowa od początku związana z firmą Agri Plus. Od roku 2015 - Kierownik Produkcji w sektorze warchlakowo tucznikowym. Od roku 2017 - Lekarz Weterynarii na fermie macierzystej 5 000 macior. Od roku 2018 - Kluczowy Lekarz Weterynarii w sektorze ferm macierzystych, a także Kierownik Produkcji na fermie macierzystej 3 500 macior produkującej loszki F1. Od roku 2022 - Dyrektor Produkcji Ferm Macierzystych w Polsce Zachodniej.

Jarosław Szubstarski.jpg

Jarosław Szubstarski, lek.wet.

Absolwent Wydziału Medycyny Weterynaryjnej AR Lublin (2001). Od początku kariery zawodowej związany z diagnostyką laboratoryjną chorób bydła, drobiu i trzody chlewnej. Specjalista chorób drobiu oraz trzody chlewnej. Auditor Polskiego Centrum Akredytacji. Współwłaściciel i prezes zarządu w Weterynaryjnym Laboratorium Diagnostycznym INVAC Polska sp. z o.o. zajmującego się diagnostyką oraz produkcją szczepionek autogenicznych.

Spiekermeier, Ines 06-2022_mini.jpg

Ines Spiekermeier, doktorka

W 2012 ukończyła studia na Uniwersytecie Medycyny Weterynaryjnej w Hanowerze, a w 2014 roku obroniła tam pracę doktorską. W 2017 roku zdobyła certyfikat Specjalisty ds. Świń, jednocześnie zdobywała doświadczenie na fermie. W latach 2017-2021 pracowała w Zakładzie Świń Izby Rolniczej Dolnej Saksonii, od 2021 roku współpracuje z AniCon jako Kierownik Serwisu Technicznego ds. Diagnostyki i Szczepionek dla świń i przeżuwaczy.

Antonio Tavares_edited.png

Antonio Tavares

Przewodniczący grupy roboczej COPA-COGECA ds. wieprzowiny oraz członek Grupy Roboczej „Prognozy dla Rynku Wieprzowiny” działających przy Komisji Europejskiej w Brukseli. Jednocześnie jest liderem procesu zwalczania ASF w Portugalii oraz koordynatorem kilkunastu programów promocji produktów rolno-spożywczych zarówno na rynkach wewnętrznych i zewnętrznych UE. Prelegent na wielu konferencjach i warsztatach oraz autor licznych artykułów na temat hodowli trzody chlewnej i europejskiego rolnictwa.

Benedetta Tugnoli_edited.jpg

Benedetta Tugnoli, doktorka

Studiowała na Uniwersytecie Bolońskim (Włochy), gdzie w 2008 roku uzyskała licencjat z biotechnologii, a w 2010 roku z wyróżnieniem uzyskała tytuł magistra biotechnologii zwierząt na kierunku żywienie zwierząt. Doktorat z nauk weterynaryjnych obroniła w 2014 roku na Uniwersytecie Bolońskim, tytułem rozprawy doktorskiej był „Wpływ różnych strategii żywieniowych na zapalenie jelit u świń”. W 2012 roku odbyła studium naukowe w North Carolina State University, College of Agriculture and Life Sciences, USA, a w 2013 roku na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W latach 2014-2016 była asystentem naukowym na Uniwersytecie Bolońskim i brała udział w projektach dotyczących zależności pomiędzy dietą, mikroflorą, zapaleniem jelit a produkcyjnością gatunków zwierząt gospodarskich takich jak świnie i drób. Jest współautorką 70 publikacji, z czego 21 w czasopismach recenzowanych w tym „Poultry Science, Animals, Microorganisms”. Od 2016 roku pracuje dla Vetagro S.p.A. (Reggio Emilia, Włochy) w dziale badawczo-rozwojowym, specjalizującym się w mikrobiologii i rozwoju produktów dla zwierząt monogastrycznych.

Powered by REXAN
 

bottom of page